دسته‌ها
آرشیو خبری ساری مازندران

همایش هم اندیشی صنعت و معدن و محیط زیست در ساری

در سومین روز از هفته محیط زیست، همایش هم اندیشی صنعت، معدن و محیط زیست با حضور مسئولین و صنعتگران و معدنکاران در سالن اجتماعات اتاق بازرگانی مازندران برگزار شد.

عکاس(خلیل دردانه) منبع: خزرنما

دکتر عطاء اله کاویان، در این همایش با اشاره به شعار جهانی محیط زیست، دردسر جدید بشری را مسئله پلاستیک‌ها عنوان کرد و گفت: هنوز دانش بشری به مرحله‌ای نرسیده است که برای همه پلاستیک‌ها جایگزینی داشته باشد.

به گزارش مهر،مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران، با بیان اینکه سالانه در کشور حدود ۲۰۰ هزار تن پلاستیک تولید می‌شود، گفت: بسیاری از کشورها قوانین سختگیرانه‌ای در حوزه تولید، توزیع و مصرف پلاستیک‌ها دارند و در سال ۱۴۰۱ نیز در هیئت دولت مصوب شد که تنها در میوه‌فروشی‌ها توزیع رایگان پلاستیک خواهیم داشت و در دیگر موارد باید جایگزین‌هایی داشت.

وی با اشاره به آب بر بودن و مصرف انرژی زیاد در تولید کیسه‌های پارچه‌ای نیز گفت: کیسه‌های پارچه‌ای هم اگر بخواهد تعداد دفعات استفاده از آن کم باشد، همان بهتر که از پلاستیک استفاده شود، چراکه ۱۱۰ بار استفاده از کیسه پارچه‌ای معادل استفاده چهار بار از یک کیسه پلاستیکی است.

این مسئول با بیان اینکه هدف ما این نیست تا به صنایع استان، مشکلاتی علاوه بر چالش‌هایی که با آن مواجه هستند، اضافه کنیم، افزود: اما ما در راستای حفظ محیط زیست رسالت داریم و اولویت اول ما است و البته مشاوره لازم را به صنایع می‌دهیم و اصلاً به دنبال نه گفتن و بستن صنایع نیستیم.

کاویان با اذعان بر اینکه پارادوکس توسعه پایدار در دنیا حل نشده، خاطرنشان کرد: چراکه یک عده به دنبال توسعه و عده‌ای دیگر به دنبال پایداری و حفاظت محیط زیست هستند و تا زمانی که این دو گروه وجود دارد این پارادوکس نیز وجود دارد و باید توجه داشت که تعامل یک هنر مدیریتی میان محیط زیست و صنعت است و با هم باید برای رسیدن به نقاط مشترک تلاش کنیم.

وی با اشاره به اینکه اگر تعامل جواب نگیرد به تقابل می‌رسد، افزود: اما اولویت ما رفتن به مسیرهای قضائی نیست و در نظر داریم تا تورهای مشترکی برای بازدید معادن و صنایع نمونه استان داشته باشیم تا دیگر معادن و صنایع از استانداردهای لازم مطلع شوند و پایش‌های مشترکی را با صنایع و معادن انجام می‌دهیم تا صنایع ما مشکل پساب نداشته باشند.

مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران با بیان اینکه صنایع آلاینده ما نسبت به سال ۹۶ از ۷۹ واحد آلاینده به ۴۹ واحد آلاینده رسیده است، از کاهش حدود ۴۰ درصدی آن خبر داد و این مهم را نتیجه تعاملات دانست و افزود: در سالجاری سیستم بازچرخانی حدود بیست واحد صنعتی بهره برداری شد و در هفته محیط زیست نیز افتتاح سیستم بازچرخانی فاضلاب پنج واحد را افتتاح می کنیم.

وی با بیان اینکه در استان بیش از ۳ هزار و ۵۰۰ واحد کوچک و بزرگ توسط این اداره کل و یازده آزمایشگاه معتمد پایش می‌شوند، خاطرنشان کرد: این آزمایشگاه‌ها نیز توسط اداره کل حفاظت محیط زیست مازندران رصد می‌شوند و در سال گذشته دو آزمایشگاه معتمد به دلیل عدم اطمینان به پایش آنها از لیست معتمد ما خارج شدند.

کاویان به پایش ۱۳ رودخانه استان با ۵۴ ایستگاه اشاره کرد و در رابطه با صدور مجوزها گفت: مجموع استعلام‌های وارد به سازمان در سال ۱۴۰۱ تعداد ۲ هزار ۴۸۴ بود که تنها با ۱۵۵ استعلام مخالفت شد؛ یعنی ۹۲ درصد استعلام‌ها با اعلام موافقت ما بوده و تمام سرو صداهایی که می‌شنویم برای آن ۸ درصد است که دلیل مخالفت با آنها نیز بیان شده است.

در ادامه مهندس احمد طاهری مدیرکل دفتر پایش فراگیر سازمان حفاظت محیط زیست کشور صحبت درباره صنعت در استان مازندران را به واسطه محیط زیست آن دارای ملاحظات خاصی دانست و انتظار از صنایع برای حفظ محیط زیست را بیشتر از دیگر مناطق برشمرد و گفت: تعامل میان صنعت و محیط زیست در این استان شرطی غیرقابل انکار است.

وی با اشاره به شرایط کشور و تحریم‌ها و لزوم توسعه و خودکفایی و افزایش تولیدات کشور، بر اهمیت نگاه به محیط زیست تأکید کرد و با اشاره به سخن رئیس جمهور مبنی بر اینکه توسعه فرع بر محیط زیست است، افزود: ما شرایط اضطرار برای محیط زیست را هم گذرانده‌ایم و سالانه ۲.۶ دهم میلیارد دلار فقط در پایتخت خسارت آلودگی هوا می‌بینیم و حتی در جایی مانند مازندران هم از آلودگی هوا متأثر شده‌ایم.

وی با بیان اینکه سالانه بالای ۲۰ هزار نفر در کشور و ۶ هزار نفر در پایتخت در اثر ذرات معلق جان خود را از دست می‌دهد، افزود: بالای ۵ میلیون هکتار منشأ داخلی ریزگرد و بالای ۲۷۰ میلیون هکتار کانون ریزگرد خارجی متأثر بر کشور داریم.

طاهری آمار فوق الذکر را بیانگر آن دانست که شرایط کشور از شرایط نرمال محیط زیستی گذشته است و گفت: محیط زیست باید یک الزام برای توسعه کشور باشد و نباید گام‌های اشتباه گذشته که بدون لحاظ محیط زیست و فقط برای توسعه صنعتی برداشته می‌شد، تکرار شود.

مدیرکل دفتر پایش فراگیر سازمان محیط زیست کشور بر ضرورت تعامل میان محیط زیست و صنعت کشور تأکید کرد و گفت: تغییر نگرش به محیط زیست در کنار توسعه صنعت موجب تغییر در سطوح قانونگذاری کشور شده است.

وی در رابطه با ماده ۲۷ قانون مالیات بر ارزش افزوده در بخش عوارض آلایندگی صنایع، به نهایت همکاری قانونگذار با صنایعی که بخواهند در کاهش آلایندگی اقدام کنند، اشاره کرد و از جمله آنها را کاهش بازه زمانی بررسی آلایندگی از یک سال به سه ماه، موکول کردن اخذ عوارض آلایندگی به فصل بعد از شناسایی، کسر هزینه اقدامات برای کاهش آلایندگی شرکت از عوارض آلایندگی شرکت، برشمرد.

این مسئول خطاب به صنایع و آزمایشگاه‌های معتمد، به اشتباهات در خوداظهاری آنها اشاره کرد و توضیح داد: اکنون سازمان امور مالیاتی اطلاعات را به صورت برخط از ما برداشت کرده و امکان هیچگونه تغییری وجود ندارد، بنابراین تمام صنایع فعال استان باید نهایت دقت را در ثبت اطلاعات داشته باشند.

طاهری با بیان اینکه قبلاً نرخ عوارض آلایندگی یک درصد سود صنعت بوده است، از تغییر آن در قانون جدید بر اساس میزان آلایندگی به نیم درصد، یک درصد و ۱.۵ درصد خبر داد و افزود: این میزان در هر دوره‌ای قابل بازنگری است و همچنین، باید حداقل ۵۰ درصد عوارض پرداختی در راستای حفظ محیط زیست هزینه شود.

در پایان این همایش از مدیران واحدهای صنعتی و معدنی که در راستای حفظ محیط زیست تلاش نمودند، همچنین کارشناسان پایش ادارات حفاظت محیط زیست استان و شهرستانها نیز تقدیر شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *